Tratament

Scopul tratamentului este raspunsul viral sustinut.

Tratamentul hepatitei cronice C are drept scop eliminarea virusului din sange. Scopul tratamentului este obtinerea unui raspuns viral sustinut, sau RVS. Un raspuns viral sustinut are loc atunci când virusul nu mai poate fi detectat in sange la 6 luni dupa tratament.

Terapia completa dureaza maxim 1 an, desi durata recomandata a tratamentului depinde de genotipul viral. De exemplu, persoanele cu genotip 2 sau 3 pot primi tratament pentru numai 24 de saptamani. Pentru pacientii cu genotip 1, tipul cel mai raspandit in Romania (99% conform cu ultimele studii efectuate), tratamentul dureaza de obicei 48 de saptamâni. In timpul tratamentului, medicul va monitoriza atent sangele si va face si alte teste pentru a vedea daca tratamentul este eficient.

Tratamentul curent pentru hepatita cronica C in Romania poate include doua terapii, desi, la nivel global, a fost implementata deja tripla terapie, pentru care sansele de raspuns sunt aproape duble in cazul pacientilor fara tratament anterior, in timp ce pentru pacientii cu esec la terapia anterioara, tripleaza ratele de raspuns viral sustinut, adica raspunsul favorabil. Din pacate, momentan, acest tratament nu este inca disponibil in Romania.