Mod de transmitere

Hepatita C se transmite prin expunerea la sânge infectat
Hepatita C este determinată de prezenţa unui virus în sânge, ceea ce înseamnă că dacă aţi intrat în contact cu sângele altcuiva infectat cu virusul hepatic C (VHC), este posibil să fi contactat boala. Există câteva situaţii generale care v-ar fi putut expune contactului cu sânge care conţine acest virus. De exemplu, vă aflaţi în grupa de risc dacă:

• Aţi suferit o transfuzie de sânge înainte de iunie 1992

• V-aţi tatuat cu un ac sau cu tuş contaminat

• V-aţi făcut piercing-uri cu un ac contaminat

• Aţi folosit în comun cu o persoană infectată un aparat de ras, o periuţă de dinţi sau orice alt obiect

• Aţi folosit ace contaminate la injectarea drogurilor

Hepatita C se transmite în general de la o persoană la alta prin expunerea directă la sânge sau produse din sânge, ace sau alte obiecte ascuţite infectate. În cazul hepatitei C, pot apărea riscuri asociate evenimentelor obişnuite, precum sângerări nazale sau din cauza unor tăieturi, şi sângerări menstruale. Obiectele de igienă personală (de exemplu periuţe de dinţi, aparate de ras sau instrumente pentru manichiură) care vin în contact cu sângele unei persoane infectate pot deveni un mijloc de transmitere a virusului.

Există anumite riscuri de transmitere a bolii prin sex neprotejat
Riscul de a contacta hepatita C prin contact sexual este mai mare pentru persoanele cu parteneri sexuali multipli. Hepatita C se transmite rareori de la o mamă infectată la nou-născut sau între membrii unei familii care locuiesc împreună. Totuşi, dacă mama este şi HIV pozitivă, riscul transmiterii virusului hepatic C este mult mai mare. Se pare că virusul hepatitei C nu se transmite prin alăptat.

Hepatita C nu se transmite prin contact interpersonal normal
Nu vă puteţi îmbolnăvi de hepatită îmbrăţişând pe cineva. Hepatita C nu se transmite prin strănut, tuse, atingerea mâinilor sau folosirea în comun a hranei sau tacâmurilor. Nu se transmite prin apă, dacă beţi dintr-o fântână sau înotaţi în aceeaşi piscină cu cineva infectat. Multe persoane cu hepatită C nu află niciodată cum s-au infectat.

Dacă aveţi boala, nu o transmiteţi
Dacă sunteţi diagnosticat cu hepatită C, evitaţi transmiterea bolii la alte persoane.

Iată câteva indicii utile:

Nu folosiţi în comun obiecte care pot avea urme de sânge, precum periuţe de dinţi, cleştişoare de unghii, aparate de ras sau ace.

Îngrijiţi imediat orice tăietură sau rană deschisă, apoi bandajaţi corespunzător.

Sterilizaţi orice obiect cu care v-aţi tăiat accidental, precum cuţite sau deschizătoare de conserve. Îngrijiţi tăietura şi sterilizaţi instrumentul prin fierbere, înainte de a-l folosi din nou.

Folosiţi prezervative din latex în timpul contactului sexual.

Singura cale prin care puteţi şti sigur dacă aveţi sau nu hepatită C sunt testele de laborator
Dacă sunteţi de părere că aţi fost expus la virusul hepatitei C, ar trebui să vă testaţi. Analizele de sânge obişnuite, precum cele efectuate la examinarea fizică anuală, nu depistează hepatita C, de aceea este important să solicitaţi medicului dumneavoastră o analiză specială pentru depistarea hepatitei C. Medicul vă poate face aceste teste sau vă poate trimite către un specialist în bolile ficatului.

Testele cele mai utilizate sunt ELISA şi VHC RNA. ELISA (test imunoabsorbant enzimatic) detectează prezenţa anticorpilor pentru virusul hepatic C din sânge. Testul VHC RNA detectează în mod direct prezenţa particulelor virusului hepatic C din sânge.

Pot fi făcute şi alte teste, cum ar fi teste ale enzimelor hepatice care pot indica prezenţa afecţiunilor hepatice şi biopsia ficatului care poate ajuta medicul să determine severitatea afecţiunilor ficatului cauzate de hepatita C.

Dacă testul pentru hepatita C a ieşit pozitiv, testele suplimentare vor determina genotipul viral
Persoanele cărora le-a ieşit pozitiv testul pentru virusul hepatic C, pot face şi un test pentru genotip, care determină tipul de virus hepatic C. Există şase genotipuri majore; unele sunt mai uşor de tratat decât celelalte. În funcţie de genotipul hepatitei C, medicul dumneavoastră va putea lua decizii cum privire la modul de tratare a bolii, inclusiv la durata tratamentului.

În plus, veţi afla şi cât virus hepatic C aveţi în sânge
Pe lângă aflarea genotipului, vă mai puteţi testa şi pentru a determina încărcătura virală. Acest număr arată cât virus hepatic C aveţi în sânge. Deşi încărcătura virală nu determină modul în care boala va afecta ficatul, aceasta poate fi un indicator al reuşitei tratamentului. Testul este realizat atât înainte de începerea tratamentului cât şi pe parcurs, pentru a demonstra medicului cât de eficient este tratamentul.