Despre Hepatita C

Hepatita C este o afecţiune contagioasă a ficatului
Virusul hepatic C se transmite în primul rând prin expunerea la sânge infectat, care poate avea loc în cazul consumatorilor de droguri intravenoase, transfuziilor cu sânge sau produse din sânge, tatuajelor cu ace/tuş contaminate, echipamentului de hemodializă infectat, rănirilor cu obiecte ascuţite, comportamentului sexual cu risc crescut, sau pe alte căi. Aproximativ 10% din persoanele infectate cu hepatită C nu cunosc modul în care au contactat boala.

Puţine persoane infectate cu virusul hepatic C prezintă simptome evidente
Persoanele infectate cu virusul hepatic C nu prezintă de obicei simptome specifice bolii. Spre deosebire de alte forme de hepatită virală, icterul — îngălbenirea pielii şi a ochilor cauzată de excesul de bilirubină din sânge şi ţesuturi — poate iniţial să nu apară, până când persoana dezvoltă ciroză sau fibroză hepatică. Când simptomele apar totuşi, acestea pot fi uşoare şi pot include oboseală, dureri de stomac şi urticarie. Din cauza faptului că adesea infectarea cu virusul hepatic C nu prezintă simptome, multe persoane nu ştiu că au contactat boala şi îi pot infecta şi pe alţii. Singura cale de a şti dacă aveţi sau nu această boală este efectuarea unui test de sânge pentru hepatita C.

Faceţi parte din grupa de risc? Testaţi-vă acum pentru hepatita C !
Singura cale de a şti dacă aveţi hepatită C sunt testele de laborator. Dacă consideraţi că faceţi parte din grupa de risc pentru această boală, consultaţi un specialist şi cereţi să fiţi testat.